2013. március 31., vasárnap

**óriási BELGA PARADICSOM magok** - Jelenlegi ára: 450 Ft


ÓRIÁSI BELGA  PARADICSOM
magok  /5db/
Hatalmas gyümölcsök, húsrózsaszínben, befőzni elsősorban, vagy tölteni.
Ízletes, és bőtermő.
Palántázásnál mindig kicsit előre gondolkodjunk, hogy legyen mibe beleültetni a kis palántákat. Lehet tojásos dobozba, de kis műanyag pohárkákba is aminek az alját kivágtuk, hogy a felesleges víz el tudjon szivárogni. Vagyis időben kezdjünk neki a gyűjtögetésnek. Következő lépésként jó lenne egy kis komposzt föld. Nincs? Nincs. Akkor lehet venni virágföldet vagy palántaföldet. Mindkettő nagyon megfelel. A kerti föld azért nem jó most, mert nagyon fagyos vagy hideg, de azért sem jó mert a palántázáshoz nem megfelelő a szerkezete. Minden kis pohárkába tegyünk földet és tömörítsük kicsit meg, majd tegyünk még rá egy laza réteget. Ezután poharanként egy magot, nagyobb dobozkákba két-három magot is tehetünk. Ezt úgy csináljuk, hogy kisebb mélyedést (1-2 cm) készítünk pálcával, ceruzával, ujjunkkal. Majd betemetjük a lukat. Általában a paradicsom magokból 8-10 hét alatt lesz kiültethető palánta. A kész palántát május elején érdemes kiültetni, ekkor kisebb a fagyveszély már. Vagyis ha visszafelé számolunk időben, éppen aktuális a mostani időpont. Sajnos az idő nem ezt mutatja, de akkor várjunk még 1-2 hetet, ha úgy gondoljuk.
Palánták gondozása
Paradicsom magjaink szépen kicsíráztak. Állandó hőmérsékletet és állandó nedvességet igényelnek. Én egyszerű szobapermetezővel nedvesítem a talajukat mindig és a konyhában az ablakban vannak, így állandóan fény éri őket és meleg is. Noh, ha palántáink szépen megnőttek és fejlettek kiültethetjük őket.
Palánták végleges helyre ültetése
Palántáink meghálálták a gondoskodást, kezdjük el őket edzetni kicsit. Az edzetés azt jelenti, hogy nem hirtelen kitesszük őket, mert bizony az éjszakák hűvösebbek még májusban, hanem naponta kitesszük őket kicsit levegőzni. Egy hét után kint hagyhatjuk őket éjszakára is, ha nincs időnk még elültetni őket. Elültetésnél figyelni kell, hogy jó napos helyen legyenek, laza szerkezetű talajon. 60cm- es tőtávolság az ideális, de fajtától függ ez is. Magjaink tasakján látjuk az ideális tőtávolságot. Ha piacon veszünk mégis palántát kérdezzük meg, milyen fajta és milyen távolságra ültessük őket. Kisebb fajták támrendszert nem igényelnek, de az erőteljes növekedésű fajták mellé támaszt kell tenni. Ilyen fajta pl. a Lugas F1.
Gondozásuk
A támrendszer mellett termesztett fajtákat folyamatosan kacsozni kell, vagyis a hónaljból előbújó kis hajtásokat ki kell törni. Ez azért szükséges, hogy a főágon vagy ágakon (1-2 ág), erőteljesebb legyen a termés. Mindig kötözzük a főhajtást a növekedésével egyidejűleg. A paradicsomot alulról öntözzük. Az alsó fél méteren a leveleket szedjük is le. Ha talajunk nem trágyázott, adhatunk neki két hetente fejtrágyát, vagyis öntözővízzel együtt juttassuk ki a tápanyagokat. Úgy emlékszem, hogy lehetett vagy lehet kapni a Volldünger nevű trágyát, amit vízben feloldhatunk és úgy használhatunk. Nekem tehén trágya volt beforgatva tavaly, így idén várom a legnagyobb termést. Tehén trágya hatóideje 2-3 év is lehet, vagyis azt nem szükséges évenként beforgatni a talajba. A paradicsomokat mindig érett állapotban szedjük le és úgy fogyasszuk.
***********
Aukciót csak megfelelő ajánlat esetén tudok korábban zárni, licitet nem törlök, gondold meg mielőtt licitálsz. Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok /ha tudok, ha nem akkor utána nézek/, illetve  bármilyen különleges növény vagy virág, gyümölcs érdekel, kérdezz, lehet be tudom neked szerezni.
*******************
Az aukció zárását követően értesítőt kap minden vevő, amiben megtalálható a számlaszám, amire utalni lehet. Kérek mindenkit, hogy a FELHASZNÁLÓ NEVET NE FELEJTSE EL FELTÜNTETNI a közlemény rovatban az utaláskor, mert küldönben késni fog a csomagja, mert nem fogom tudni azonosítani.  
December és január hónapban többszáz 1ft-ot aukciót fogok índítani, így nehéz lesz nyomon követnem, hogy kitől kaptam pénzt a felhasználó név nélkül, pláne ha más  névről is érkezik ráadásul az utalás.  
A postázás:
A postaköltség magok esetén természetesen csak egyszer fizetendő, bármennyi
postaköltséget is ír ki a vatera rendszere a vásárláskor. Tehát, ha nyersz 1 csomag
vagy 1db magot, annak ugyanannyi lesz a feladási díja
mint 5 csomag vagy 100db magnak adott eseteben.
SZEMÉLYES ÁTADÁS SAJNOS NEM MEGOLDHATÓ!
1. Sima levélként csakis saját felelősségre tudom feladni, ha elveszik a 
postán, azzal nem tudok mit kezdeni, mert nem tudom bizonyítani, hogy
feladtam. Ennek ellenére, ha vállalom ezt a feladási módot,  
ha kérés van rá, de akkor előre el szeretném kérni én is a pozitív
értékelésemet a nézeteltérések elkerülése végett. A sima posta díja 155ft,  
s csak akkor kérd így, ha a fentiekbe bele egyezel.
2. Ajánlott levélként a postaköltség 380ft, kérésre a feladási ragszámot 
meg tudom adni.
3. Természetesen több tétel bevárására is lehetőség van, kérlek az első
megnyert tétel után küldj egy mailt, amiben jelzed a gyüjtögetési
szándékot, és kérlek, maximum 2 hétig húzzuk így a dolgot, aztán 
rendezzük az anyagi részét /további is gyüjtögethesz a postaköltség
végett ha akarsz/.



Jelenlegi ára: 450 Ft

Az aukció vége: 2013-04-18 13:19
. **óriási BELGA PARADICSOM magok** - Jelenlegi ára: 450 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése